Nytårsdag, dagen derpå, dagen i naturen, dagen på sofaen, dagen med film, dagen med tid til refleksion. Sådan en dag har jeg haft i dag.
Og så har jeg haft en dag, hvor jeg har genlæst de fine og livsbekræftende beskeder, jeg har fået fra nogle af jer, jeg har eller har haft samtaler med gennem året, der er gået. 1000 tak for hver og én af dem! Det betyder virkelig meget for mig at høre, at i er – eller er på vej til – et godt sted i jer selv og i jeres relationer!
Jeg involverer mig meget, når jeg har samtaler, så når jeg afslutter længerevarende forløb, går der altid lang tid, før jeg kan slippe vedkommende følelsesmæssigt. Nogen har fået en evig lille plads i mit hjerte – som den unge kvinde, jeg talte med for ca. 5 år siden, der i dag skrev, at hun venter barn. 🙂
En anden, der har fået en plads, er en ung mand, jeg for nylig afsluttede et længerevarende forløb med. Efterfølgende havde jeg brug for at skrive et brev til ham for at binde en sløjfe om vores proces, der har fyldt meget. Jeg har fået lov til at vedhæfte det her.
Kære …!
Jeg sidder og kigger ud på den blå himmel og på tæerne, hvis grene hænger mere end normalt på grund af mængden af sne, de skal bære. Det er som om, naturens smukhed piller et lag af mig, så jeg bliver lettere berørt! Eller også er det fordi vi to i forgårs afsluttede dit terapeutiske forløb, som har været vildt hårdt, smukt, smertefuldt, frustrerende og fantastisk på én og samme tid.
Da du kom første gang, var du et ungt menneske, der var tynget som grenene på træerne – dog knap så smukt, for du var tæt på at knække. Du og dine nærmeste troede, du ville gøre det, og på nogle tidspunkter var jeg også bange for, at det ville ske. Men det gjorde det ikke.
Som i de fleste andre terapier, jeg har, talte vi i starten om alt det, der foregik i dit liv med venner, kæreste, familie, skole osv. Men i løbet af den terapeutisk proces, dukkede der smertefulde erindringer op, og du begyndte at se både dig selv og andre i et mere klart og realistisk lys. Det involverede ofte intense negative følelser og tanker, og kunne opleves som en forværring af både dig og dine nære relationer. Du følte simpelthen, at du fik det værre, efter at være startet i terapi. Jeg ved med min faglighed og erfaring, at det er helt normalt, og det blev heller ikke ved med at være sådan for dig. Stille og roligt fik du det bedre og bedre.
Tidligere i dag, lagde jeg et billede op på de sociale medier med teksten: ”Identifying the pattern is awareness. Choosing not to repeat the cycle is growth.” Det er først nu, det går op for mig, at jeg lagde det billede op, fordi du har været så meget i mine tanker i disse dage. For det er jo lige præcis den proces, du har været igennem. Du er blevet klar over, hvordan du gennem hele dit liv har samarbejdet alt, alt for meget med alle omkring dig – så meget at du til sidst var holdt op med at mærke dig selv og din egen integritet. I starten af vores forløb, havde du svært ved at sætte ord på, hvad der skete på din inderside, men med tiden, kom du tættere og tættere på dig selv og dit indre følelsesliv.
Det er været hårdt for dig og for dine forældre, at du er begyndt at mærke dig selv; at du er begyndt at tage ansvar for dig selv, placere ansvar i og udenfor dig selv – at du er begyndt at tage dig selv alvorligt. For det har jo ikke bare været nyt for dig. Det har også været nyt for dine nære… Og jeg ved, at du nogle gange har vist så meget tænder, at du har lignet en aggressiv sabeltiger, der var klar til kamp!
Nu er du et sted, hvor du har det godt – i dig selv og i dine nære relationer. Der vil komme perioder, hvor det bliver svært, for det er en naturlig del af et levet. Det vil også være naturligt, hvis du falder tilbage i din gamle mønstre og forsvarsmekanismer, men jeg ved, at du vil gøre alt for at vælge at gøre noget andet. Jeg tror på dig, og jeg hepper på dig, skønne menneske!
Jeg ønsker dig ALT godt!
De kærligste hilsner fra Kirstine